Het Nationaal VVN Verkeersexamen is in aantocht

Het Nationaal VVN Verkeersexamen staat voor de deur. Een mijlpaal voor kinderen en hun ouders als het gaat om zelfstandig aan het verkeer deelnemen. Als VVN Verkeersouder kun je hierbij helpen. Weten wat je allemaal kunt doen? Lees dan snel verder. 

Het nationaal verkeersexamen is in aantocht

Oefenen voor het Nationaal VVN Verkeersexamen

Op 25, 26 en 28 maart staat het VVN theoretisch Verkeersexamen op de agenda. Als VVN verkeersouder kun je via je school ouders informeren hoe zij hun kind(eren) kunnen voorbereiden op het examen. Onze website staat boordevol oefenmateriaal zoals oefenexamens, een verkeersquiz en uitleg over regels en borden, ook verkrijgbaar in het handige boekje ‘Zo zit dat… in het verkeer’. Zo kunnen ouders en kinderen samen thuis oefenen. Leuke tip voor kinderen: daag je ouders uit met de Verkeersquiz. Worden meteen de verkeersregels bij ouders opgefrist!  

Na het VVN theoretisch Verkeersexamen stappen veel kinderen op de fiets voor het VVN praktisch Verkeersexamen. Als VVN Verkeersouder kun je alvast met de kinderen de route oefenen als ouders daar bijvoorbeeld geen tijd voor hebben. Via deze handige Examen-app krijg je leuke tools aangereikt. Hierin staan leuke doe-opdrachten, instructiefilmpjes en tips voor een zelfverzekerde start van het examen. Coach Daan helpt de leerlingen op weg! 

Let op: fatbikes niet toegestaan op het VVN praktisch Verkeersexamen   
De fatbike kan makkelijk een hoge snelheid bereiken. Wij zien daarom een verhoogd risico op een gevaarlijke situatie voor de kinderen en de omgeving. Dit past niet bij het doel van het VVN praktisch Verkeersexamen en de wijze waarop we het examen afnemen. Daarom heeft Veilig Verkeer Nederland besloten de fatbike uit te sluiten. Het is belangrijk om de school en de organisatie hier extra op te attenderen. Geen leerling mag dus aan de start van het VVN praktisch Verkeersexamen verschijnen met een fatbike. Als een leerling geen andere fiets heeft dan dient de organisatie van het VVN praktisch Verkeersexamen te komen met een passende oplossing. 

Dit kun je als VVN Verkeersouder doen

 Ouders spelen een grote rol bij het vergroten van vaardigheden in het verkeer. Het wordt namelijk steeds drukker op de fietspaden en dan is het belangrijk dat kinderen zelfstandig en zelfverzekerd door het verkeer navigeren.

Door de informatie en link Oefenen | VVN Verkeersexamen te delen via de ouderapp (bijv. Parro, Klasbord, ISY) maak je ouders meer betrokken bij het leerproces van hun kind. Zo vergroten we samen de verkeersveiligheid rondom school.  

Uit de praktijk

Pauline van ’t Foort: ‘meehelpen is niet alleen nuttig, het is ook heel leuk’   

Pauline is een bevlogen vrijwilliger en helpt mee bij het VVN praktisch Verkeersexamen. Als moeder van twee zoons, fervent fietser en actieve stemactrice, deelt Pauline haar passie voor verkeersveiligheid met ons. Haar inzet begon in 2016 en is sindsdien van onschatbare waarde gebleken. Ze vindt het belangrijk om haar steentje bij te dragen en dat ieder kind veilig leert omgaan met het verkeer.

Lees hier het verhaal van Pauline. 

Pauline van 't Foort
Pauline van ’t Foort: ‘meehelpen is niet alleen nuttig, het is ook heel leuk’