Opening zebradpad in Breda: Een veilige oversteekplaats

Breda

Een bijzondere prestatie van de leerlingen uit groep 8 van basisschool de Burchtgaarde in Breda. Op 27 juni 2023 is de onveilige oversteekplaats bij de basisschool omgetoverd tot een veilige schoolomgeving waar de kinderen nu met een veilig gevoel kunnen oversteken. 

Opening zebrapad Breda

Onveilige oversteekplaats 

Aanleiding was de onveilige oversteekplaats. Leerlingen uit groep 8 hebben een brief gestuurd aan wethouder Daan Quaars, en met succes. De wethouder ging met ze in gesprek. Ze hebben de onveilige situatie aangekaart. Automobilisten rijden hier namelijk veel te hard en letten niet goed op overstekende kinderen. Uit data is naar voren gekomen dat de meldingen, vanuit de leerlingen, overeenkwamen met wat wij bestempelen als een onveilige situatie. Hierop heeft de gemeente actie ondernomen en is de situatie aangepakt, door een veilige oversteekplaats te realiseren in de vorm van een zebrapad. 

Eigen bord ontworpen 

Naast dat er een veilige oversteekplaats is gerealiseerd, gaven de leerlingen uit groep 8 ook input voor het ontwerp van het verkeersbord. Ze zijn helemaal dol op Minecraft. Vandaar dat er dus is gekozen voor een ontwerp dat hierop is gebaseerd. Op deze manier droegen ze bij aan het personaliseren van het zebrapad en vergroten ze de betrokkenheid van de schoolgemeenschap. Een groot succes dus! Lees hoe Minecraft te gebruiken is als onderdeel van de verkeersles.

Ook een onveilige situatie melden? 

We willen allemaal een veilige schoolomgeving voor kinderen. Kinderen zijn nu eenmaal kwetsbaar. Een veilige schoolomgeving draagt eraan bij dat ouders en kinderen sneller lopend of fietsend naar school komen. Dit stimuleren wij. Heb jij ook een onveilige verkeerssituatie gespot? Maak dan een melding of kom zelf in actie.

'Goede ideeën zijn altijd welkom. Belangrijk om deze ook te onderbouwen. We hebben gekeken naar hoe de mensen lopen, data ernaast gelegd en mede hierdoor is dit zebrapad ontstaan.'

Daan Quaars – Wethouder Breda

Wat speelt er in jouw buurt?