1. Check je fiets!
Een veilige fiets is de basis om goed voorbereid op pad te gaan. Zorg dat je fiets veilig is, en kijk ook de fiets van je kind(eren) na. Dat kan met de VVN Fietscheck.
2. Zorg voor goede verlichting
Het wordt steeds vroeger donker. Check daarom je fietsverlichting, en zorg ook dat kinderfietsen goed verlicht zijn als jullie in het donker of bij schemer op de fiets stappen. Is je fietsverlichting stuk? Voorkom uitstelgedrag en plan gelijk een moment waarop je het kan (laten) repareren. Het is verstandig om reservelampjes (en batterijen) in huis te hebben. Mocht het nodig zijn kan je er tijdelijk een los lampje gebruiken. Oh ja, en ga je op pad? Vergeet dan niet je fietsverlichting aan te zetten. 'Straatverlichting aan = fietsverlichting aan'!
3. Val op met je kleding
Verlichting is belangrijk, maar wist je dat kleding ook helpt om goed zichtbaar te zijn in het donker of bij slecht weer? Is het buiten donker, dan valt lichtgekleurde kleding het beste op. Bij mist is donkergekleurde kleding juist het meest opvallend. Voor kinderen zijn jassen verkrijgbaar waar reflectie in zit, of gebruik een hesje om extra goed op te vallen. Denk er ook aan dat je ander verkeer goed kan zien.
4. Let extra goed op anderen in het verkeer
Ook al ben je goed zichtbaar, blijf altijd opletten en kijk bij slecht weer éxtra goed uit. In de herfst en winter hebben veel automobilisten last van beslagen autoruiten. Ook regen en hagel kunnen ervoor zorgen dat een automobilist niet alles goed ziet. Ga er dus niet vanuit dat een automobilist jou als fietser altijd opmerkt. Zorg ook zelf dat je alles goed kan zien. Als je een muts, capuchon of sjaal draagt, moet je nog steeds goed over je schouder kunnen kijken.
5. Draag een fietshelm
Een fietshelm dragen is in Nederland niet verplicht, maar wel raadzaam. Als fietser in het verkeer ben je kwetsbaar bij een botsing of val. De fietshelm is een makkelijke manier om ernstig letsel te voorkomen. Wist je dat het dragen van een fietshelm de kans op ernstig letsel bij een botsing of val met 60% vermindert? Ook hebben fietsers met helm maar liefst 70% minder kans op dodelijk hoofd- of hersenletsel dan fietsers die geen helm dragen. De moeite waard dus, zeker ook voor kinderen. Lees meer over het gebruik van een fietshelm.
6. Laat je (klein)kind zelf fietsen (als het kan)
Voor kinderen is het erg belangrijk dat ze ervaring opdoen in het verkeer. Zoveel mogelijk zelf oefenen met fietsen dus! Daarbij hoort ook oefenen met fietsen als het regent of waait. Wees in de herfst extra voorzichtig met kinderen in het verkeer. Zorg voor goede regenkleding, stevige schoenen en vertrek op tijd van huis, zodat je onderweg niet hoeft te haasten. Is het erg glad buiten of vindt je (klein)kind het nog spannend? Ga dan lopen en ga samen op een rustig moment oefenen. Zo zal hij of zij stapje voor stapje met vertrouwen aan het verkeer deelnemen!