Praktijktoets thuis

Wanneer het VVN praktisch Verkeersexamen door omstandigheden geannuleerd moet worden is dat heel jammer voor leerlingen. Voor leerlingen in groep 7 kun je ervoor kiezen om dan het verkeersexamen in groep 8 te doen. Voor leerlingen uit groep 8 kan dit niet. Volgend schooljaar hebben zij de basisschool immers verruild voor het voortgezet onderwijs. Speciaal voor hen is er een alternatief: de Praktijktoets thuis. Zo kunnen zij toch dit jaar hun verkeersdiploma in ontvangst nemen.

Jongen op de fiets

Drie opdrachten

Voor de praktijktoets thuis doen de kinderen drie opdrachten:

  • De routetest, waarin je de examenroute of de nieuwe route naar het voortgezet onderwijs onder de loep neemt. Op het werkblad nemen kinderen de punten door waar ze op moeten letten tijdens het fietsen van de route. 
  • De online fietscheck om te checken of de fiets helemaal in orde is. 
  • De praktijktoets. De kinderen fietsen de route, terwijl een ouder achter hen aan fietst om te kijken hoe het gaat. Na afloop bespreken ze samen hoe het ging en of zij er klaar voor zijn om zelfstandig de route naar de nieuwe school te fietsen.
Moeder en zoon fietsen
Moeder en zoon oefenen route

Oefenen voor de Praktijktoets

Met de examenapp krijgen kinderen een stap-voor-stap voorbereiding op het praktisch Verkeersexamen. Uiteraard kun je deze ook gebruiken om te oefenen voor de Praktijktoets thuis. Met de opdrachten, filmpjes en tips in de app weten kinderen wat ze te wachten staat en gaan ze zelfverzekerd op pad. 

Mijlpaal voor kinderen

In 2020 werd de Praktijktoets thuis gelanceerd, en ook dit jaar bieden we deze weer aan. Het Verkeersexamen is een mijlpaal waar veel kinderen naar uitkijken, en uiteraard is het ook een belangrijk moment om aandacht te hebben voor de verkeersvaardigheden van kinderen. Met de alternatieve Praktijktoets thuis geven we daar, ook in gemeenten waar het VVN praktisch Verkeersexamen dit schooljaar niet doorgaat, tóch invulling aan. Leerlingen die in groep 8 zitten en dit schooljaar verkeersexamen zouden doen, krijgen hiermee toch de kans om te laten zien dat zij de verkeersregels kunnen toepassen in het dagelijkse verkeer.