Een relaxte rijder maakt de buurt blijer

Van alle meldingen die wij krijgen over onveilig verkeer, staat te hard rijden met stip op een. Zeker in woonwijken zorgt dit voor onveilige situaties en is dit iets waar bewoners zich zorgen over maken. Ga daarom relaxed en veilig op pad. Dat is niet alleen prettig voor jezelf, het maakt ook de buurt blijer.

Veilig Verkeer Nederland meedoen is makkelijk tips.jpg

Doe een VVN Buurtactie

In je buurt wil je prettig kunnen wonen, sporten en leven. Vraag aandacht voor de juiste snelheid met een van onze gratis VVN Buurtacties of één van onze andere tips!

Waarom rijden mensen te hard?

Te hard rijden komt helaas vaak voor. Zowel binnen als buiten de bebouwde kom overschrijden veel automobilisten weleens de snelheidslimiet.² ³ Bij 30km/uur-wegen gaat het vaak om een overschrijding van meer dan 10 km/uur.² Uit onderzoek blijkt dat automobilisten deze redenen hebben voor hun te hoge snelheid³:

  • zich aan willen passen aan het andere verkeer
  • ze hebben haast
  • ze vinden hard rijden leuk
  • ze hebben niet in de gaten dat ze te hard rijden

Wat is de impact?

Onderzoekers schatten dat er ongeveer 10 verkeersdoden en twee- à driehonderd ernstig gewonden het gevolg zijn van snelheidsovertredingen binnen de bebouwde kom.¹ Internationaal wordt een derde van de dodelijke ongevallen mede veroorzaakt door limietoverschrijdingen of door onaangepaste snelheid.³ Met een onaangepaste snelheid wordt een snelheid bedoeld die hoger is dan op dat moment veilig is. Bijvoorbeeld gezien de weersomstandigheden (ijzel, regen, lage zon) of de omgeving (schoolzone, woonwijk, scherpe bochten in de weg). Lees meer over wat te hard rijden doet met de remweg.

Wat Veilig Verkeer Nederland doet

Veilig Verkeer Nederland verzamelt cijfers over verkeersonveiligheid en signaleert welke verkeersproblemen bewoners ervaren. En daarmee gaan we aan de slag. Buurtbewoners kunnen onveilige situaties bij ons melden. Wij helpen hen met gratis buurtacties. Gemeenten en andere opdrachtgevers ondersteunen wij met projecten en advies voor veilige buurten. Zoals ondersteuning bij een snelheidsverlaging binnen de bebouwde kom van 50 naar 30 km/uur.

Bronnen

  1. Schagen, I.N.L.G. van; Commandeur, J.J.F.; Stipdonk, H.L.; Goldenbeld, Ch.; Kars, V. (2010). Snelheidsmetingen tijdens de voorlichtingscampagne ‘Hou je aan de snelheidslimiet. D-2010-9, SWOV, Leidschendam.
  2. SWOV (2018). 30km/uur-gebieden. SWOV-factsheet, mei 2018. SWOV, Den Haag.
  3.  SWOV (2021). Snelheid en snelheidsmanagement, SWOV-factsheet, juli 2021. SWOV, Den Haag.

Check wat vaker je snelheid

Veilig Verkeer Nederland is partner in de campagne ‘Hou je aan de snelheidslimiet’ van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. 

Campagnebeeld 'Check wat vaker je snelheid'