Toolkit: nieuwe vrijwilligers vinden

Je wilt het verkeer veiliger maken. Daarom ben je vrijwilliger geworden. Maar dat lukt niet alleen. Je zoekt mensen die samen met jou de schouders eronder willen zetten. Hoe vind je die mensen? Wat als het niet lukt? Met de Toolkit Vrijwilligerswerving helpen we je. Met tips en ideeën die écht werken. 

Veilig Verkeer Nederland vrijwilligers werven

Waarom iemand bij jullie team zou moeten komen

Weet wat je wil. Heb je goed voor ogen wie en wat je zoekt? En welke kwaliteiten daarbij horen? Jij kunt dan beoordelen of iemand in dat plaatje past. En de ander weet wat er van hem verwacht wordt.

Laat zien hoe leuk het VVN-werk is! Ga eens bij jezelf na: wat maakt jullie afdeling of werkgroep leuk? Een goed en positief verhaal werkt écht!

Bedenk wat de vrijwilliger voor een ander kan betekenen. Dat is voor veel mensen een reden om vrijwilligerswerk te gaan doen. Dus: op welke manier helpen jullie mensen?

Laat mensen zichzelf ontplooien. Natuurlijk werk je de nieuwe vrijwilliger goed in. En geef hem dan de ruimte om zijn eigen werkwijze te ontwikkelen. Bedenk dat juist dat de nieuwe vrijwilliger energie geeft.

Waarom zou je je gaan inzetten voor Veilig Verkeer Nederland? Wij vroegen het aan onze vrijwilligers.

Waar vind je mensen?

Je weet nu welk type mensen en welke talenten je zoekt. Bedenk hoe, waar en wanneer zij te bereiken zijn. Via social media? Via een huis-aan-huis krant? Ouderavond? Transportbedrijf? Rijschool? Iemand die net gepensioneerd is?

Vraag mensen uit je netwerk. 91% van alle VVN-vrijwilligers is persoonlijk gevraagd! Vertel waarom hij of zij een aanwinst is voor de groep. Je persoonlijke aanpak zorgt dat iemand zin krijgt om mee te doen.

Zoek niet te ver. Heeft jullie team een gemiddelde leeftijd boven de 65 jaar? Zoek dan niet naar 30/40 jarigen, maar juist naar 50/55 jarigen. Denk ook aan Verkeersouders of mensen die een buurtactie hebben georganiseerd via het VVN Participatiepunt.

Lukt het nog niet om nieuwe vrijwilligers te vinden in je eigen netwerk, vraag dan iemand met een groter of ander netwerk om je te helpen. Bijvoorbeeld een raadslid of wethouder, een ondernemer of een schooldirecteur.

Organiseer activiteiten die leuk zijn voor je doelgroep, zoals een verkeersquiz of opfriscursus. 27% van de VVN vrijwilligers is actief geworden omdat ze mee hebben gedaan aan een activiteit en daarna zijn gevraagd om vrijwilliger te worden.

Laat zien dat je mensen zoekt

Gebruik de VVN vacaturebank. Zet je vacature op onze website, deel deze via social media. Verder is in bijna elke gemeente een vrijwilligersbank. Loop daar eens binnen. 

Er zijn ook allerlei nieuwe manieren om enthousiaste mensen te vinden, zoals DeedmobIssy-app en Nextdoor. Kijk ook eens of je daar een oproep kunt plaatsen!

E-learning vrijwilligers werven

In onze e-learning 'Vrijwilligers werven' doorloop je in een halfuurtje onze belangrijkste inzichten voor het vinden van nieuwe vrijwilligers. Na afloop heb je een mooi wervingsplan om zelf direct te gebruiken. En dat allemaal thuis op je eigen computer. Beter kan niet toch? 

Vrijwilligers op straat
Leuk om te doen: de e-learning vrijwilligers werven.