"48% van de auto's reed te hard door de straat"

Maaike Molenkamp
Hilversum

Wat doe je als je in een leuke jaren-vijftigwijk woont en ziet hoe jouw straat in de loop der jaren steeds drukker en onveiliger wordt? Dan kom je in actie! Voorlopige uitkomst: de bewoners praten met de gemeente en politie over structurele oplossingen voor hun straat.

30 km sticker Hilversum

Maaike Molenkamp is een van de bewoners. Ze vertelt: “Ik wilde graag in oplossingen denken en niet alleen maar klagen. In onze situatie betekende dat: niet meteen om een drempel vragen, maar eerst samen kijken wat de situatie nodig heeft.”

Ze betrok buurtgenoten bij haar plannen. Geen willekeurige buren, maar mensen met een eigen expertise en veel contacten in de wijk.

Buurtbewoner Hilversum
Maaike Molenkamp: "Het is toch tof dat je Veilig Verkeer Nederland kan mailen en dat er dan tools ter beschikking worden gesteld?"

Lasergunactie

Inmiddels was ze al surfend op de website van Veilig Verkeer Nederland gestuit. Na contact met het VVN Participatiepunt werd er een lasergun opgestuurd. “Daarmee kwamen de harde feiten op tafel. 48% van de auto’s reed te hard door de straat. En gemiddeld kwam er per minuut 1,5 auto voorbij.”

Mogelijke oplossingen

Deze uitkomsten waren aanleiding voor een aantal metingen door de politie en de gemeente. Als het aan Maaike en de andere bewoners ligt, komen er daarna experimenten voor mogelijke oplossingen. “Ik zou graag experimenteren met markeringen op de weg of met bloembakken op de straat. In ieder geval geen dure permanente maatregel die achteraf niet blijkt te werken.”

Tools ter beschikking

Maaike overlegt regelmatig met haar contactpersoon bij Veilig Verkeer Nederland. “Wij hebben de lasergun geleend en we hebben 30km-stickers op onze kliko’s geplakt. Het is toch tof dat je een instantie kunt mailen en dat er dan tools ter beschikking worden gesteld?”