Dit is één van de verkeersacties van het VVN actieplein. Bekijk alle acties en ga aan de slag.

Organiseer een VVN Opfriscursus Auto

Uitvoering:
6 uur
Voorbereiding:
4 uur
Voor wie:
50-plussers
Automobilisten

Door het organiseren van de VVN Opfriscursus Auto zorgen we er samen voor dat ervaren automobilisten zo lang mogelijk kunnen blijven autorijden. Met kennis van de verkeersregels, inzicht in je sterke en zwakke punten en voldoende zelfvertrouwen, kun je langer blijven deelnemen aan het verkeer. In deze toolkit vind je alle informatie die je nodig hebt om zelf zo’n cursus voor senioren te organiseren.

Veilig Verkeer Nederland opfriscursus auto

Wie help je?

Een lange rijervaring is waardevol, maar toch kunnen bij het ouder worden fysieke vaardigheden ongemerkt achteruitgaan. Ook worden wegen steeds drukker, verkeersregels veranderen en er komen nieuwe vervoersmiddelen bij. Hierdoor kun je erg tegen autorijden op gaan zien.

Veilig Verkeer Nederland biedt speciaal voor senioren een leuke en leerzame cursus aan, waarbij de verkeerskennis wordt opgefrist. Zo krijg je meer vertrouwen en blijf je een bewuste verkeersdeelnemer.  Jij kunt hen helpen door het organiseren van deze cursus, voor bijvoorbeeld je clubgenoten van de tennisvereniging, kaartclub of gymclub. De cursus is geschikt voor maximaal 30 personen.

Wat je kunt doen

Zoek eerst contact met het VVN-steunpunt in jouw regio. Vertel over je plannen, bepaal samen een datum en bekijk hoe je goed samen kunt werken. Een WRM-gecertificeerde rijinstructeur van Veilig Verkeer Nederland verzorgt de cursus, dit is een wettelijke verplichting. En zo kun jij je helemaal richten op de organisatie, zoals het regelen van de cursusruimte en de werving van deelnemers. Veilig Verkeer Nederland helpt je daarbij, bijvoorbeeld door het plaatsen van informatie op de VVN-website en het aanmaken van een inschrijfformulier voor de deelnemers.

Deze cursus kunnen we helaas niet gratis aanbieden. Meestal kun je gebruik maken van een subsidieregeling via de gemeente of lokale VVN-afdeling, mits daar vooraf goede afspraken over worden gemaakt. Wij kunnen je hierbij helpen.

Wil je liever de gehele organisatie van de Opfriscursus, inclusief de communicatie met de deelnemers, aan ons overlaten? Neem ook dan contact met ons op.

Zoveel tijd kost het

De organisatie van de Opfriscursus Auto, zoals het werven en informeren van deelnemers, kost je ongeveer 4 uur.  Voor de cursus zelf ben je zo'n 6 uur bezig, verspreid over verschillende momenten. Veilig Verkeer Nederland verzorgt de inhoud van de cursus, daarover hoef je je geen zorgen te maken.

Deze mensen heb je nodig

Je kunt de organisatie van de cursus alleen doen. Veilig Verkeer Nederland zorgt voor de trainer en de inhoud van de cursus. Een gemeente of ouderenorganisatie kan je (financieel) helpen om deze cursus op te zetten. 

Organiseer een cursus

Wil jij een VVN Opfriscursus Auto organiseren? Vraag bij het VVN-steunpunt in jouw regio vrijblijvend naar de mogelijkheden.

VVN Verkeersvoorlichting