Dit is één van de verkeersacties van het VVN actieplein. Bekijk alle acties en ga aan de slag.

Organiseer een VVN Opfriscursus Fiets

Uitvoering:
4 uur
Voorbereiding:
4 uur
Voor wie:
50-plussers
Fietsers

Organiseer een leuke bijeenkomst waarmee je mensen helpt om langer veilig te blijven fietsen. De VVN Opfriscursus Fiets is voor iedereen die meer wil weten over veilig fietsen in het verkeer dat steeds drukker wordt, met meer verschillende weggebruikers op fietspad. De deelnemers zullen veel opsteken van deze workshop waarin ook aandacht besteed wordt aan de vitaliteit, mobiliteit en kennis over de fiets. 

Fietsen helm Veilig Verkeer Nederland VVN Opfriscursus Fiets

Wie help je?

De VVN Opfriscursus Fiets is bedoeld voor senioren. Of ze nu op een gewone fiets of een e-bike fietsen. De workshop is gericht om mensen lang en veilig op de fiets te houden en is helemaal opgezet zoals de moderne senioren het interessant vinden. Daarmee is de bijeenkomst ook vooral gezellig en er is plek voor zo’n 20 personen.

Fietsen is leuk, gezond en geeft veel vrijheid. Senioren hebben natuurlijk jarenlange ervaring in het verkeer en met fietsen. Toch wordt met het klimmen der jaren een aantal vaardigheden minder. Op- en afstappen kan lastig gaan, over je schouder kijken of snel de situatie op een kruispunt overzien. Bij een val zijn de gevolgen bij een senior ernstiger dan bij een jonger persoon. Een 20-jarige springt na een val gewoon weer op z’n fiets, maar bij een 70-jarige is dat toch anders.

Dit kun je doen

Je organiseert een leuke bijeenkomst voor je mede-clubgenoten van bijvoorbeeld de tennisvereniging, kaartclub of gymclub. Een fietscoach van Veilig Verkeer Nederland verzorgt voor jullie de cursus. Alle aspecten van het fietsen komen aan bod. Je eigen vaardigheden, maar ook aan het omgaan met andere weggebruikers. We geven ook adviezen over hulpmiddelen en mogelijke oplossingen. Dit gebeurt op een gezellige manier aan de hand van filmpjes en stellingen. We gaan als het ware met elkaar in gesprek onder leiding van de fietscoach van Veilig Verkeer Nederland.

De VVN Opfriscursus Fiets besteedt aandacht aan:

  • diversiteit van voertuigen op het fietspad.
  • omgaan met medeweggebruikers.
  • vitaliteit.
  • kennis van de fiets.

Wij leggen je uit hoe je een succesvolle workshop kunt organiseren. Denk aan het informeren van de deelnemers over wat ze kunnen verwachten en waar ze wanneer moeten zijn. 

VVN Opfriscursus Fiets organiseren?

Laat ons weten dat je een VVN Opfriscursus Fiets wilt organiseren en in welke provincie. Dan kijken we met jou naar de mogelijkheden.

50-plussers fietsen e-bike tips Veilig Verkeer Nederland

Zoveel tijd kost het

Veilig Verkeer Nederland zorgt voor de inhoudelijke workshop, daar hoef je je dus niet druk om te maken. Jij gaat vooral aan de slag met het vinden van een goede locatie, je werft en informeert de deelnemers en je maakt afspraken met Veilig Verkeer Nederland.

Veilig Verkeer Nederland heeft een goed concept bedacht om belangrijke thema’s rondom fietsveiligheid op een prettige en doeltreffende manier aan te kaarten. Daarvoor hebben we fietscoaches opgeleid en materialen ontwikkeld waarmee we in de workshop werken. Aan deze workshop zijn kosten verbonden die meestal worden gedragen door een gemeente of lokale VVN-afdeling, mits daar vooraf goede afspraken over worden gemaakt. Wij kunnen je daarbij helpen. In de toolkit vind je een stappenplan waarin beschreven staat hoe dat in zijn werk gaat.

Wil je liever de gehele organisatie van de workshop, inclusief de communicatie met de deelnemers aan ons overlaten? Dat kan ook. Neem ook dan contact met ons op.

Deze mensen heb je nodig

Om dit project tot een succes te maken is het heel handig samen te werken met anderen, zoals ouderenorganisaties en de gemeente. In het stappenplan geven we je hier handige tips voor.