Auto te water: wat nu?

Het is natuurlijk je grootste nachtmerrie om te water te raken tijdens het autorijden. Hopelijk blijft dit altijd een ver-van-je-bed-show! Maar wat doe je als het je toch overkomt?

Veilig Verkeer Nederland auto te water wat te doen stappenplan

Jaarlijks zijn er gemiddeld meer dan 50 verkeersdoden door het te water raken met een voertuig. Meer dan twee derde overlijdt door verdrinking en niet door de klap van het ongeluk zelf. Kennis over hoe je je auto zo snel mogelijk verlaat is dus heel belangrijk. Een onmisbare tool in het stappenplan is de veiligheidshamer. Zorg ervoor dat je er een in je auto hebt en dat je er altijd bij kan.

Zo verlaat je je auto in het water

1. Rustig blijven    

Hoe lastig het ook is: probeer je rust te bewaren. Sta even stil bij wat je moet doen en onderneem dan doelgericht actie. 

2. Verlichting aanzetten

Als je te water raakt wil je gezien worden én zelf goed kunnen zien. Laat de sleutels dus in het contact zitten en zorg dat je binnen- en buitenverlichting aan staat. Zo heb je meer zicht. Ook kunnen hulpdiensten je voertuig dan beter vinden.

3. Gordel losmaken

Maak vervolgens zo snel mogelijk je gordel los. Bij een harde klap kan de gordelspanner ervoor zorgen dat je beperkte bewegingsruimte hebt. Mocht je je gordel zelf niet snel los kunnen krijgen, snij je deze door met het mesje in de veiligheidshamer.

4. Zijruit of portier openen

Op zoek naar een uitweg! De snelste optie hiervoor is het openen van de zijruit. Opent het raam niet, bijvoorbeeld door kortsluiting, gebruik dan de veiligheidshamer en verbrijzel hem door de hoeken in te slaan.

Als ook dat niet lukt ga je over op plan B: het portier. Wacht dan totdat de auto grotendeels onder water is. Op dit moment is de druk binnen en buiten de auto namelijk gelijk aan elkaar waardoor je het portier kunt openen.

5. Auto verlaten

Let op: je bent er nog niet! Een auto heeft scherpe onderdelen, dus ook de manier waarop je het voertuig verlaat is belangrijk. Duw jezelf weg van de auto, met je gezicht naar de auto toe. Als je op voldoende afstand bent kun je je omdraaien en verder zwemmen.

Voorkom dat je te water raakt

Voorkomen is altijd beter dan genezen. In het buitenland is aangetoond dat bij dit type ongevallen het gebruik van alcohol en een te hoge snelheid vaak een rol spelen. Voorkom daarom dat je te water raakt, door onder andere onze 8 tips voor veilige verkeersdeelname toe te passen. Meedoen is makkelijk!