8 tips voor meer veiligheid op weg 

Veilig verkeer begint bij jezelf. Zodra je de deur uit stapt, ben je verkeersdeelnemer. En iedere verkeersdeelnemer kan zorgen voor meer veiligheid op de weg. Meedoen is makkelijk! Onze tips kun je direct toepassen de volgende keer als je het verkeer in gaat.

Veilig Verkeer Nederland meedoen is makkelijk tips.jpg
 1. Hou de juiste snelheid aan  
  Veel mensen rijden vaak ongemerkt iets te hard. Een paar kilometer lijkt onschuldig, maar in een woonwijk kan dat letterlijk van levensbelang zijn. Maak er een gewoonte van om regelmatig je snelheidsmeter te checken. Cruise control of een snelheidsbegrenzer zijn prima hulpmiddelen om je aan de snelheid te houden. 
   
 2. Vertrek op tijd  
  Neem de tijd voor je reis. En vertrek nóg iets eerder als het donker is of bij slecht weer. Zo voorkom je stress om op tijd te zijn en ga je relaxter op pad.
   

 3. Val op!   
  Met je kleding kan je zorgen voor meer zichtbaarheid in het verkeer Zorg voor reflecterende en contrasterende kleding. Zeker als fietser of voetganger is dat belangrijk. Nog één in de categorie ‘zien en gezien worden’: je fietsverlichting! Kleine moeite toch? En je doet jezelf en je medeweggebruikers een groot plezier.  
   

 4. Geef het goede voorbeeld
  Goed voorbeeld, doet goed volgen. Of het nou gaat om gordels, fietsverlichting of richting aangeven: door het zelf goed te doen, zullen anderen daar sneller in meegaan.
   

 5. Zet een rustig muziekje op  
  Het helpt echt! Een rustig muziekje op de achtergrond tijdens de rit zorgt voor ontspanning. Zit je op de fiets? Zorg er dan wel voor dat je de omgevingsgeluiden nog goed kunt horen. 
    

 6. Ga ongestoord onderweg, rij MONO  
  Stel je smartphone zo in dat je onderweg niet gestoord kunt worden. Rij je een onbekende route? Stel je navigatie dan in voordat je vertrekt, zodat dit onderweg niet voor afleiding zorgt.
   

 7. Maak de Bob-afspraak  
  Spreek onderling af wie de Bob is, voordat je naar een feestje, borrel, festival of terrasje gaat. Bob blijft 100% nuchter.   
   

 8. Wees aardig voor elkaar  
  Let in het verkeer goed op je medeweggebruikers en geef hen de ruimte. Wel zo aardig én je voorkomt ongelukken. Zie je dat iemand verkeersonveilig gedrag vertoont? Attendeer hem of haar erop op een vriendelijke manier.