8 tips voor meer veiligheid op weg 

Veilig verkeer begint bij jezelf. Zodra je de deur uit stapt, ben je verkeersdeelnemer. En iedere verkeersdeelnemer kan zorgen voor meer veiligheid op de weg. Meedoen is makkelijk! Onze tips kun je direct toepassen de volgende keer als je het verkeer in gaat.

Veilig Verkeer Nederland meedoen is makkelijk tips.jpg

1. Hou een passende snelheid aan  

Een relaxte rijder maakt de buurt blijer! Of je nou in de auto, op de motor of op een e-bike zit: hoe hoger je snelheid, hoe groter je stopafstand. Blijf daarom binnen de maximumsnelheid en verlaag je snelheid als de situatie daarom vraagt.

2. Vertrek op tijd 

Neem de tijd voor je reis. En vertrek nóg iets eerder als het donker is of bij slecht weer. Zo voorkom je stress om op tijd te zijn en ga je relaxter op pad.

3. Val op

Met je kleding kan je zorgen voor meer zichtbaarheid in het verkeer. Kies voor reflecterende en contrasterende kleding. Zeker als fietser of voetganger is dat belangrijk. Nog één in de categorie ‘zien en gezien worden’: je fietsverlichting! Kleine moeite toch? En je doet jezelf en je medeweggebruikers een groot plezier. 

4. Geef het goede voorbeeld

Goed voorbeeld, doet goed volgen. Of het nou gaat om gordels, fietsverlichting of richting aangeven: door het zelf goed te doen, zullen anderen daar sneller in meegaan

5. Rij MONO  

Stel je smartphone zo in dat je onderweg niet gestoord kunt worden. Rij je een onbekende route? Stel je navigatie dan in voordat je vertrekt, zodat dit onderweg niet voor afleiding zorgt.

6. Kom in actie  

Wil jij ons een handje helpen het verkeer in jouw omgeving veiliger te maken? Ga zelf aan de slag! Dat kan heel gemakkelijk met een van onze laagdrempelige acties.

7. Maak de Bob-afspraak  

Spreek onderling af wie de Bob is, voordat je naar een feestje, borrel, festival of terrasje gaat. Bob blijft 100% nuchter.

8. Wees aardig voor elkaar  

Let in het verkeer goed op je medeweggebruikers en geef hen de ruimte. Wel zo aardig én je voorkomt ongelukken. Word je zelf niet vriendelijk benaderd? Deze tips helpen je omgaan met agressie in het verkeer.