Meedoen is makkelijk

Ga jij in weer en wind op de fiets, hou je echt van autorijden of pak je de scooter? Of ga je liever op een heel andere manier op pad? Hoe je je ook voortbeweegt, zodra je de deur uitstapt zit je in het verkeer. En dus is het aan jou om het verkeer een stukje veiliger te maken. Dat hoeft niet ingewikkeld te zijn. Geef richting aan als je af wilt slaan. Zet je fietslicht aan. Pak de fiets of ga lopen als je je kind naar school brengt. Rij rustig door de woonwijk. Makkelijk toch? 

Op de fiets naar school maakt de buurt blijer

Hoe fijn zou het zijn als het verkeer in de buurt van scholen overzichtelijk, rustig én veilig is voor de kinderen. Daarom roepen wij ouders en kinderen op: kom lopend of op de fiets naar school. Zo wordt de schoolomgeving veiliger en doen kinderen belangrijke verkeerservaring op. 

Campagne meedoen is makkelijk

Wat jij kunt doen 

Verkeer is mensenwerk. Daarom kun jij een steentje bijdragen aan veiligheid in het verkeer. Het begint met jou als weggebruiker. Lees onze top 8 tips om direct te zorgen voor meer veiligheid in het verkeer. Ken jij een onveilige verkeerssituatie waar het echt beter kan? Meld het bij het VVN Participatiepunt en wij helpen je om gezamenlijk de situatie veiliger te maken.

"Denk je eens in wat het effect is als iedereen zich een klein beetje veiliger gedraagt onderweg. Als iedereen zijn smartphone opbergt tijdens het rijden, als iedereen elkaar de ruimte geeft, als iedereen zijn licht aanzet. Voor een individuele weggebruiker een kleine moeite, maar het heeft een groots effect als we dit allemaal doen."

Evert-Jan Hulshof - Directeur Veilig Verkeer Nederland

Een relaxte rijder maakt de buurt blijer

Te hard rijden staat met stip op 1 bij de verkeersproblemen die bij Veilig Verkeer Nederland gemeld worden. Ga relaxed en veilig op pad. En check je snelheid. Dat is niet alleen prettig voor jezelf, het maakt ook de buurt blijer.

Rustig rijden in woonwijk

De cijfers

Cijfers tonen aan dat een campagne als deze hard nodig is: in 2021 zijn er in ons land maar liefst 582 mensen omgekomen door een verkeersongeval. Los daarvan zijn er natuurlijk ook nog de verkeersgewonden en talloze situaties waarin het maar nét goed gaat. 

Uit onze jaarlijkse flitspeiling blijkt ook dat veel mensen zich zorgen maken over het verkeer. Het verkeer in de eigen woonomgeving wordt door 8% van de deelnemers bestempeld als onveilig. En slechts 46% vindt het verkeer voor hun kinderen (erg) veilig. 

Het verhaal achter de campagne

Veilig Verkeer Nederland is een trotse partner in alle grote verkeersveiligheidscampagnes. Ook ontwikkelde Veilig Verkeer Nederland zelf commercials en langdurige campagnes, zoals De scholen zijn weer begonnen. Sinds 2019 voeren we de campagne Meedoen is makkelijk. Met als doel om verkeersdeelnemers op een laagdrempelige manier bewust te maken van hun verkeersgedrag. Met name als het gaat om snelheid in woonwijken en de veilige schoolomgeving.  Lees hier het verdere verhaal achter de campagne