Blijf veilig mobiel

Wat betekent ouder worden voor veilig deelnemen aan het verkeer? Lichamelijk ga je geleidelijk wat achteruit, zoals het zicht, gehoor, spierkracht of balans. Het liefst blijf je zo lang mogelijk zelfstandig en zelf autorijden, fietsen, wandelen. Maar zorg wel dat het veilig blijft. Met tips en kleine aanpassingen kan dat.

Veilig Verkeer Nederland senioren mobiel.jpg

Auto

Ouder worden kan effect hebben op het autorijden. Zo neemt het reactievermogen af of worden de spieren wat stijver. Dat is ook de reden dat er vanaf 75 jaar een gezondheidsverklaring en medische keuring nodig is als het rijbewijs verloopt. Zelf kun je het nodige doen om veilig te blijven rijden. Test je functies, kennis en lees de tips om ontspannen op weg te gaan.  

Brommobiel en Canta

Is het tijd om van de auto over te stappen op ander vervoer? Of heb je geen rijbewijs, vind je fietsen niet meer prettig en ben je wel graag mobiel? Denk dan eens aan een brommobiel of aan een Canta. Ze beschermen je tegen weer en wind en je kunt er een redelijke afstand mee afleggen. Een Canta is een gehandicaptenvoertuig. Een brommobiel is dat niet. En er zijn meer verschillen.  

Fiets en E-bike

Jong geleerd, oud gedaan. Dat gaat zeker op voor fietsen. En wat is er fijner dan het maken van een leuke fietstocht.  Het mooie is dat je zo ook werkt aan je lichamelijke conditie. Maar misschien valt het trappen je steeds zwaarder of wordt het opstappen lastig. Of ben je bang om te vallen. Geen redenen om niet meer te fietsen. Met een aanpassing of een andere fiets ben je zo weer op weg. 

Openbaar vervoer of (regio)taxi

Het openbaar vervoer is een goed alternatief als je andere vervoermiddelen niet meer prettig vindt. Er zijn verschillende opties en voor senioren zijn er allerlei kortingen. Of maak gebruik van een (regio)taxi. Misschien heb je hiervoor wel recht op korting vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Scootmobiel 

Een scootmobiel is een uitkomst voor wie moeilijk loopt. Je kunt ermee gaan en staan wanneer je wilt en hebt er geen rijbewijs voor nodig. Maar de bediening is best even wennen. En in de praktijk loop je tegen andere obstakels en situaties aan dan voetgangers en fietsers. Hoe rij je bijvoorbeeld veilig een stoep op en af? Met onze training leer je al snel hier veilig mee om te gaan. 

Voetganger

Lopen is de meest eenvoudige manier om je voort te bewegen.  Als er andere vormen van vervoer wegvallen, dan is het fijn als dat nog goed gaat. Bovendien train je óók met lopen je conditie en spieren. En belangrijk: de meeste ongelukken bij voetgangers gebeuren bij het oversteken. Zorg dus dat je oversteekt bij een voetgangerslicht of zebrapad. Ook als dat iets verder weg is.