Veilig blijven fietsen

Jong geleerd, oud gedaan. Dat gaat zeker op voor fietsen. En wat is er fijner dan een fietstocht maken door de natuur. Of even die boodschap te doen op de fiets. Zo werk je ook nog eens aan je lichamelijke conditie.

Veilig Verkeer Nederland helmgebruik e-bike fiets fietser helm

Een ervaren rijder kan risico's mijden

Bij het ouder worden zijn er een aantal dingen om rekening mee te houden. Misschien merk je het zelf. Dat het lastig wordt om op te stappen, het omkijken wat stroef gaat of dat je moeite krijgt met het evenwicht. Met onze campagne Een ervaren rijder, kan risico's mijden vragen wij hier aandacht voor. Dat het fietsen misschien wat minder makkelijk gaat is geen reden om de fiets aan de wilgen te hangen. Met een hulpmiddel of een andere fiets kun je weer veilig op pad. Ook helpen we je graag met tips om zo lang mogelijk veilig te blijven fietsen.

Workshop Het nieuwe fietsen

In een ontspannen sfeer meer leren over hoe je veilig kunt blijven fietsen? Doe mee met de positieve en gezellige workshop Het nieuwe fietsen! Tijdens deze workshop wissel je ervaringen uit met andere deelnemers. Ook krijg je praktische tips.  

Veilig Verkeer Nederland het nieuwe fietsen workshop senior.jpg

Test je verkeerskennis

Hoe zit het met de verkeersregels. Weet je het nog? En ben je op de hoogte van de nieuwste verkeersregels en verkeersborden? Met de online verkeerstest van Veilig Verkeer Nederland ontdek je in 2 minuten of je kennis van de verkeersregels voor fietsers up to date is. 

Test je kennis

Hulpmiddelen en speciale fietsen

Zo lang mogelijk blijven fietsen, dat wil iedereen. Er zijn verschillende hulpmiddelen die je hierbij kunnen ondersteunen. Denk bijvoorbeeld aan de trapondersteuning op een e-bike. Of een fiets met een lage instap, om eenvoudig op te stappen. Een achteruitkijkspiegel, wanneer omkijken lastiger wordt. Of een helm die ervoor zorgt dat als je valt, je letsel minder groot is. Ook zijn er speciale fietsen (of aanpassingen aan je eigen fiets) zodat je minder snel valt, bijvoorbeeld een driewielfiets. In sommige gemeenten wordt de aanschaf van zo’n fiets of aanpassing zelfs vergoed door de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Veilig blijven fietsen met deze hulpmiddelen

Fietshelm

Kies voor een fietshelm, zeker op de e-bike. Het dragen van een helm voorkomt geen fietsongevallen, maar het vermindert wel de kans op een ernstig ongeval met 60%. Fietsers met helm hebben zelfs 70% minder kans op dodelijk hoofd- of hersenletsel dan fietsers die geen helm gebruiken. Lees alles over de voordelen van de fietshelm.

Lage instap

Krijg je moeite met opstappen en wegfietsen? Kies voor een fiets of e-bike met een lage instap, zodat je geen beenzwaai hoeft te maken. Ook handig voor heren, zo’n fiets zonder stang!

Achteruitkijkspiegel

Bevestig een speciale achteruitkijkspiegel aan het stuur als je moeite krijgt bij het omkijken. Let er wel op dat deze groot genoeg is. Kies bijvoorbeeld voor een scooterspiegel.   

Zadelhoogte en -grootte

Om lekker te kunnen fietsen staat het zadel zo hoog dat je je been net niet helemaal strekt bij het rondtrappen. Je kunt dan met de tenen bij de grond. Heb je moeite met balans houden bij stilstand en het op- en afstappen? Zet je zadel dan gerust wat lager, zodat je met beide voeten stevig bij de grond kunt als je op je zadel zit. Er is ook een Tavara- of balancefiets, hiermee kun je én goed trappen én goed bij de grond komen. Een kort zadel maakt op- en afstappen ook makkelijker. 

Excentrische pedaalarm

Kun je je knie, heup of prothese niet helemaal goed buigen? Een excentrische pedaalarm compenseert het beenlengteverschil aan één kant van je fiets, zodat je weer goed kunt fietsen.  

E-bike

Wordt het fietsen zwaarder? Of fiets je liever niet als het flink waait? Dan is een elektrische fiets (e-bike) een uitkomst! Door de trapondersteuning (tot 25 km/uur) fiets je met minder inspanning, zodat je lekker kunt blijven fietsen. Wel werkt het allemaal net even anders dan op de ‘gewone’ fiets. Lees daarom onze 10 tips om veilig op pad te gaan.

Driewielfiets

Heb je problemen met het evenwicht of ben je bang te vallen? Bekijk dan eens of een driewielfiets iets voor jou is. Ze zijn er in verschillende uitvoeringen. Zo zijn er ook driewielfietsen met trapondersteuning. Je kunt ook je eigen fiets tot driewielfiets laten ombouwen. Dit kan ook met een e-bike. Sommige gemeenten verstrekken driewielfietsen via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). 

Loopfiets voor volwassenen

Voor wie lichamelijk fit is, maar niet meer kan fietsen door bijvoorbeeld pijnlijke gewrichten is er ook de loophulp of loopfiets voor volwassenen. Dat is minder inspannend als lopen, maar vergroot de afstand die je kunt afleggen. Een loopfiets kan ook mee in bus of trein.  

Oefenen

Gaat het op- en afstappen of het achteromkijken moeilijker? Maak dan eens een afspraak met een fysiotherapeut of ergotherapeut. Een ergotherapeut kan ook adviseren over aanpassingen aan de fiets. 

Fietsgymnastiek

Zorg dat je in vorm blijft. Bepaalde oefeningen helpen je om makkelijk en veilig te blijven fietsen. Onderzoek het aanbod van (fiets)gymnastiek bij jou in de buurt. Via een fysiotherapeut, stichting welzijn, een beweeggroep voor ouderen. Of doe mee met gymnastiekoefeningen op televisie. 

Vergoeding via de gemeente

In sommige gemeenten wordt de aanschaf van een speciale fiets vergoed uit de Wet maatschappelijk ondersteuning (Wmo). Bijvoorbeeld een driewielfiets, aanpassing aan de fiets of een elektrische fiets. Vraag het na bij je gemeente.  

Programma Doortrappen 

Wil je meer weten over veilig fietsen? Kijk dan ook eens op site Doortrappen. Opgezet vanuit het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, om ouderen te helpen zo lang mogelijk veilig te blijven fietsen.