Actie Een Harde Klap levert ruim €15.579 op

Afgelopen weekend vond de NN Marathon Rotterdam plaats. Onder de deelnemers bevonden zich zondag 24 oktober 30 vrienden, familieleden en kennissen van Veerle Veerbeek en haar vriend Vincent Hoffmans. Deze lopers hadden hetzelfde doel: zoveel mogelijk geld ophalen voor veiliger verkeer.

Veilig Verkeer Nederland Een harde klap Veerle Veerbeek Vincent Hoffmans sponsorloop

Het is 14.00 uur in de middag als Veerle en Vincent bij het Rotterdamse café Stalles aankomen. Het stel wordt met applaus onthaald. Al hun vrienden en familie zijn na een hele of een kwart marathon te hebben gelopen, hierheen gekomen om het glas te heffen en te kijken welk bedrag er bij elkaar is opgehaald. Rowan de Haan, communicatiemedewerker bij Veilig Verkeer Nederland, is aanwezig om de cheque in ontvangst te nemen.

Een harde klap

Het is alweer zo’n tweeëneenhalf jaar geleden dat de inmiddels 26-jarige Veerle in Amsterdam op een kruising wordt geschept door een auto. De automobilist rijdt op de trambaan, ziet haar niet fietsen en rijdt na het ongeluk door. Van het ongeluk herinnert Veerle zich niets. Vijf dagen later wordt ze wakker met een gebroken rug, sleutelbeen en ribben, twee klaplongen en een gescheurde milt. Veerle ligt drie weken in het ziekenhuis en nog eens zes weken in een revalidatiecentrum. Daarna gaat het revalideren poliklinisch verder.

Van negatief naar positief

Het ongeluk heeft een enorme impact op haar en haar naaste omgeving. Zowel fysiek als mentaal was het een harde klap. Maar de inmiddels Master-student vindt zelf dat ze geluk heeft gehad. Ze heeft haar studie opgepakt en fietst, samen met haar vriend Vincent, weer door de hoofdstad. De twee hadden ook een gezamenlijke missie: het verkeer veiliger maken en uit deze nare gebeurtenis iets positiefs halen. Ze bedachten de inzamelingsactie ‘Lopen voor Een Harde Klap’ waar mensen via Geef.nl geld konden doneren voor Veilig Verkeer Nederland.

Eindbedrag

De Rotterdamse Marathon is voorbij. Familie, vrienden en kennissen hebben hun beste beentje voorgezet. De actie Een Harde Klap leverde ruim €15,579 op. Geld dat door Veilig Verkeer Nederland wordt ingezet om het verkeer veiliger te maken onder het motto 'Meedoen is makkelijk'. In het zonnetje, op het terras van café Stalles, overhandigen Vincent en Veerle de symbolische cheque aan Rowan. Met een glas champagne in de hand worden alle donateurs en sportieve kanjers bedankt. Met name het zusje van Vincent, de 21-jarige Robin, die zich enorm heeft ingezet voor deze actie krijgt een bedankje. Robin was het online gezicht van Een Harde Klap en probeerde zoveel mogelijk mensen te enthousiasmeren om te doneren. Een missie die duidelijk is geslaagd. Ook zij heeft meegelopen, van start tot finish met haar vader aan haar zijde.

Positieve energie

Monica Bremer, moeder van Veerle, bevond zich vandaag ook onder de ruim 17.000 deelnemers en is ontzettend trots op het bedrag dat haar dochter en schoonzoon bij elkaar hebben gebracht. 'Bij de Kralingse Plas, halverwege mijn kwart marathon, werd ik overmand door emoties', zo vertelt ze. 'Het is niet niks wat er 4 juni 2019 is gebeurd, maar wat word ik blij van deze saamhorigheid en deze positieve energie! Ontroerend hoe de vriendengroep met mijn dochter meeleeft.'

Een harde klap Veilig Verkeer Nederland Vincent Veerbeek Vincent Hoffmans
Veerle en Robin (bij de pizza) samen met vrienden en familie na afloop van de Marathon van Rotterdam

Afsluiting

Veerle en Vincent zelf kijken terug op een mooie dag. Zij zien het als een afsluiting van een nare periode. 'Ik weet dat mensen voor mij renden, maar mijn ongeluk ligt achter me', vertelt Veerle. 'Dit bedrag hebben we met elkaar opgehaald zodat er in de toekomst hopelijk minder verkeersslachtoffers zullen vallen. Jaarlijks zijn dat er meer dan 650 en daar schrokken we van. Na mijn ongeluk wilden we iets positiefs doen en ons hardmaken voor meer veiligheid in het verkeer. Het is fijn dat Veilig Verkeer Nederland ons de ruimte hiervoor heeft gegeven. Al onze vrienden vonden dit een geweldige actie, niet alleen door wat mij is overkomen, maar ook omdat iedereen wel iemand kent die een verkeersongeluk heeft meegemaakt. Dit is de perfecte manier om het ongeluk achter ons te laten. We doen een stapje terug, het is tijd voor leuke dingen. Maar het project Een Harde Klap blijft bestaan.'