De fietshelm en 'Cool Verkeer' in De Avondshow

Gisteren werd in het populaire programma 'De Avondshow met Arjen Lubach' aandacht besteed aan fietshelmen. In de show stipte Lubach aan dat het dragen van een fietshelm van levensbelang kan zijn bij ongelukken, maar dat het vaak niet wordt gedaan omdat fietshelmen in Nederland 'niet cool' worden gevonden.

Veilig Verkeer Nederland Arjen Lubach Avondshow VPRO

Het aantal fietsongelukken met ernstig letsel neemt de afgelopen jaren toe. Artsen roepen fietsers daarom op een helm te dragen en initieerden dit voorjaar de eerste Dag van de Fietshelm. Ook wij moedigen het vrijwillig dragen van een fietshelm aan, door te vertellen over de voordelen. Hoewel de fietshelm het risico op dodelijk hoofd- en hersenletsel met 71% vermindert, dragen Nederlanders 'm inderdaad nog niet massaal. Waarom? Dat vertelt Arjen Lubach op grappige wijze in het 'Bike Bulletin'.

Bekijk het item

Het 'Bike Bulletin' vol feitjes en humor in de Avondshow met Arjen Lubach.

Meedoen is makkelijk

Wist je dat als iedereen een fietshelm zou dragen er naar schatting 85 verkeersdoden en 2.500 ernstige verkeersgewonden minder zijn per jaar? Door - als jij dat wil - tóch een helm te dragen op de fiets bescherm je jezelf en maak je het voor andere fietsers normaler er ook een op te zetten. En zoals e-biker Teunie zegt: "Een fietshelm is wennen, maar dat was de skihelm ook."