Dag van de Fietshelm: 3 redenen om 'm op te zetten

Het is de allereerste Dag van de Fietshelm! Artsen in heel Nederland hebben zich verenigd om fietshelmgebruik te stimuleren. Ook wij moedigen het dragen van een helm op de fiets aan. Waarom? We delen drie redenen.

Dag van de Fietshelm: 3 redenen om 'm op te zetten

1. Áls je valt, bespaar je er een hoop leed mee

Als fietser in het verkeer ben je kwetsbaar bij een botsing of val, of dat ongeluk nou ontstaat door jezelf of een andere weggebruiker. Dat maakte neuroloog en mede-initiatiefnemer Myrthe Boss van dichtbij mee. Wist je dat het dragen van een fietshelm de kans op ernstig letsel bij een botsing of val met 60% vermindert? Voor dodelijk hoofd- of hersenletsel is dit risico zelfs 70% lager. Als iedereen een fietshelm draagt, zijn er naar schatting 85 verkeersdoden en 2.500 ernstige verkeersgewonden minder per jaar. 

2. Je normaliseert helmgebruik

Fietsers van jong tot oud zijn meer geneigd een helm te dragen als anderen - met name leeftijdsgenoten - dat ook doen. Door een fietshelm te dragen bescherm je dus jezelf én maak je het voor anderen ook normaler een helm op te zetten. Zoals e-biker Teunie zegt: "Een fietshelm is wennen, maar dat was de skihelm ook."

3. Een helm hoeft niet duur te zijn

Een fietshelm met keurmerk (EN-1078 voor volwassenen en EN-1080 voor kinderen) is al verkrijgbaar vanaf ongeveer €15. Een kleine investering. Een helm aanschaffen? Bekijk handige tips en lees waar je op kunt letten bij de aankoop van een kinderhelm.

Nog niet helemaal overtuigd? Bekijk de factsheet voor meer cijfers en antwoorden op veelgestelde vragen.

Over de Dag van de Fietshelm

De dag is een initiatief van Artsen voor Veilig Fietsen, het HersenStrijd fonds en de Hersenstichting. Vandaag organiseren zij ook een webinar, waarvoor iedereen zich gratis kan aanmelden. Veilig Verkeer Nederland steunt dit initiatief en stimuleert fietshelmgebruik. Lees meer over de voordelen van de fietshelm en wat wij doen.