Kabinet stelt wijziging verkeersboetes voor

Hogere boetes voor ernstige verkeersovertredingen, een goed plan van het kabinet! Minder enthousiast zijn we over het idee dit te compenseren door lichtere verkeersovertredingen lager te beboeten. 

Hogere verkeersboetes voor ernstigere overtredingen

De verkiezingen komen eraan en in de programma's zien wij het thema verkeersveiligheid graag terug. Minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) heeft bekend gemaakt lagere verkeersboetes uit te willen delen voor lichtere overtredingen. Gevaarlijke verkeersovertredingen worden dan juist zwaarder bestraft. Het voorstel wordt later dit jaar aan de Tweede Kamer voorgelegd.

Hogere boetes

De verwachting is dat hogere boetes voor gevaarlijke verkeersovertredingen bijdragen aan de verkeersveiligheid. Zo stijgt de boete voor smartphonegebruik achter het stuur van 240 naar 340 euro. Afleiding door smartphonegebruik veroorzaakt jaarlijks enkele tientallen doden en enkele honderden gewonden. Boetes op smartphonegebruik tijdens verkeersdeelname kunnen wat ons betreft dan ook niet hoog genoeg zijn.

Boeteverlaging onwenselijk

Volgens de minister zal het maatschappelijk draagvlak groter worden als kleine overtredingen minder zwaar beboet worden. Wie straks minder dan 10 km/uur boven de maximum snelheid rijdt, betaalt volgens dit plan voortaan 15% minder. En dat vinden we geen goed idee. Snelheid is, net als alcohol en afleiding, al jarenlang een thema waar grote winst op verkeersveiligheid te boeken is. Laten we nu eens proberen om met z’n allen onder de maximumsnelheid te blijven in plaats van er net overheen. Meedoen is makkelijk!

Foto: Sander Koning / Koning Photography / ANP