Relaxed rijden in de periode na de zomervakantie

Na een lange zomervakantie is het opeens zover... de scholen gaan weer beginnen! De drukte in het verkeer neemt waarschijnlijk weer toe en dat is voor iedereen even wennen. Hoe bereid je je daar als automobilist het beste op voor?

Relaxed rijden in de periode na de zomervakantie

Het is een spannende periode voor scholieren: een nieuw schooljaar en wellicht een nieuwe thuis-schoolroute. Ze hebben nog niet zoveel verkeerservaring én voelen druk om erbij te horen. Scholieren zijn in het verkeer dan ook erg gebaat bij oplettende volwassenen. Daarom roepen we met de campagne De scholen zijn weer begonnen in de periode na de zomervakantie met name automobilisten op extra alert te zijn in het verkeer.

Van thuiswerken tot schoolzones vermijden: meedoen is makkelijk! Doe jij - net als automobilist Joop - ook mee?

6 manieren om te helpen

1. Werk vanuit huis

Door de coronamaatregelen hebben we ontdekt dat fysieke afspraken vaak niet nodig zijn. Uit onze Flitspeiling blijkt dat een combinatie van half thuis werken en half op kantoor werken door 48% van werkend Nederland ideaal wordt gevonden. Is thuiswerken ook voor jou een mogelijkheid? Dan is dat zeker in deze periode een mooie bijdrage aan veiliger verkeer!

2. Vertrek op tijd

Moet je toch naar je werk of een andere bestemming? Als je iets eerder van huis vertrekt heb je meer tijd om ontspannen en veilig van A naar B te komen. Ook ben je dan geduldiger naar je medeweggebruikers - waaronder scholieren - toe. 

3. Matig je snelheid

Wist je dat als de gemiddelde snelheid zakt van 50 naar 49 km/uur, dit naar verwachting leidt tot 5,9% minder doden en 4% minder ernstig gewonden? Rijd in deze periode daarom het liefst net wat rustiger dan normaal, zeker in de omgeving rond scholen.

4. Rij MONO

Onze telefoon is de grootste bron van afleiding tijdens het rijden. Ga ongestoord onderweg door hem op te bergen en meldingen uit te schakelen, bijvoorbeeld met de Interpolis AutoModus app. Zo kun je je aandacht goed bij het verkeer houden.

5. Vermijd schoolzones

Rond het openen en sluiten van de scholen is het vaak extra druk in de schoolomgeving. Is een andere route mogelijk? Vermijd dan wegen langs scholen. Rustiger voor jou en voor de scholieren.

6. Pak de fiets

Kun je ook op de fiets naar je bestemming? Dan is het een idee - om net als veel kinderen en scholieren - op de fiets te stappen in deze periode. Zo zijn er minder auto's op de weg en ben je nog gezond bezig ook!

Meedoen is makkelijk

Namens ons en alle scholieren bedankt voor jouw inzet! Wat doe jij om te helpen en heb jij aanvullingen op deze lijst? Laat het ons weten op Facebook of Instagram.