Werkgevers zijn cruciaal in het bevorderen van verkeersveiligheid

Samen met Athlon zetten we vandaag de rol van het bedrijfsleven op het gebied van verkeersveiligheid op de kaart. Dat doen we door de Whitepaper Verkeersveiligheid te overhandigen aan minister Cora van Nieuwenhuizen.

Werkgevers zijn cruciaal in het bevorderen van verkeersveiligheid

Graag zien we dat meer werkgevers verkeersveiligheid onderdeel maken van de bedrijfsvoering. Het draagt bij aan de maatschappelijke verantwoordelijkheid van werkgevers en geeft invulling aan goed werkgeverschap. Het bedrijfsleven kan veel invloed uitoefenen op een veilige verkeersdeelname van medewerkers. Steeds meer bedrijven verbieden bijvoorbeeld het gebruik van de smartphone tijdens verkeersdeelname.

Whitepaper Verkeersveiligheid

In de meerjarige samenwerking met Athlon hebben wij een doel: samen verkeersveiligheid onderdeel maken van de invulling van goed werkgeverschap. In dat kader stelde Athlon samen met ons de Whitepaper Verkeersveiligheid op. Vandaag overhandigen we deze gezamenlijk aan verkeersminister Cora van Nieuwenhuizen. Athlon laat daarmee als een van de grootste leasebedrijven van Nederland zien dat meedoen aan verkeersveiligheid niet moeilijk is en benadrukt dat werkgevers hier meer verantwoordelijkheid in zouden moeten nemen.

"Werkgevers kunnen een belangrijke rol spelen bij veilig verkeersgedrag. Het is te bizar voor woorden, maar één op de tien werkgevers vindt het een normale zaak dat hun werknemers berichten lezen en terugschrijven tijdens het rijden. We geven met onze MONO-zakelijk campagne een heldere boodschap af. Ook als je zakelijk onderweg bent geldt: houd je aandacht op de weg en rij MONO. Athlon geeft samen met Veilig Verkeer Nederland het goede voorbeeld. Alle werkgevers zouden aandacht moeten hebben voor veilig verkeersgedrag van hun medewerkers. Bijvoorbeeld door afspraken te maken over het gebruik van de smartphone in de auto of op de fiets."

Cora van Nieuwenhuizen - Minister van Infrastructuur en Waterstaat

Athlon geeft het goede voorbeeld

Om zelf het goede voorbeeld te geven biedt Athlon haar medewerkers de mogelijkheid smartphonegebruik tijdens het autorijden onmogelijk te maken. Daarnaast kan iedere werknemer deelnemen aan een online trainingsprogramma, de Athlon e-Driver, om hun verkeersveiligheid te verhogen. Ook zet Athlon vrijwilligers in om de verkeersveiligheid te stimuleren en steunt de mobiliteitsprovider onze jaarlijkse campagne 'De scholen zijn weer begonnen'.

“Per medewerker stellen wij jaarlijks twee ‘vrijwilligers’-dagen beschikbaar om de schouders te zetten onder bijvoorbeeld verkeersveiligheidsprojecten in de regio. Dit jaar hebben veel van onze collega’s als gastdocent voor de klas gestaan. Zelf mocht ik ook een gastles geven, om met kinderen in gesprek te gaan over het thema. In 2020 gaan wij nog een stap verder. We gaan onze klanten vragen om met ons mee te doen. Met onze bijdragen willen wij de impact op de verkeersveiligheid verhogen.”

Niels van den Hoogen - Commercieel directeur Athlon Nederland

Aan de slag met verkeersveiligheid in jouw bedrijf

Wist je dat ruim een derde van alle gereden kilometers in Nederland bestaat uit zakelijk verkeer? Je medewerkers en klanten hebben dagelijks te maken met verkeer en verkeersveiligheid. Het kan je dan ook veel opleveren als je verkeersveiligheid onderdeel maakt van je (MVO-)beleid. Om het makkelijk te maken concreet met de verkeersveiligheid binnen jouw bedrijf aan de slag te gaan hebben we verschillende diensten ontwikkeld. Deze vind je terug in onze handige toolkit voor werkgevers.

"Nog veel meer dan een overheid of een verkeersveiligheidsorganisatie, kunnen bedrijven een cruciale rol spelen bij het consequent bevorderen van een veilig verkeersgedrag van hun medewerkers. Wij zijn dan ook blij met het initiatief van onze partner Athlon die als één van de grootste leasebedrijven al vele jaren de nek uitsteekt als het gaat om verkeersveiligheid door hun medewerkers concrete handelingsperspectieven te bieden. De stap van Athlon door in 2020 hun klanten te vragen hun voorbeeld te volgen is meer dan een voornemen alleen. Wij roepen het bedrijfsleven op om dit voorbeeld te volgen en verkeersveiligheid nadrukkelijk onderdeel te maken van de bedrijfsvoering."

Evert-Jan Hulshof - Directeur Veilig Verkeer Nederland