‘Tijdens Burendag vroegen wij aandacht voor de juiste snelheid.’

Riske Hengstermann
Tiel

Tijdens Burendag vierden de bewoners van de Heiligestraat in Tiel feest. De reden? Ze voelen zich weer veilig. Mede-organisator Riske Hengstermann: “Het was een mooie samenwerking tussen Veilig Verkeer Nederland (VVN), gemeente Tiel en de bewoners.”

Burendag Riske Tiel VVN Buurtactie Veilig Verkeer Nederland actieplein

De Heiligestraat is een brede asfaltweg waar – tot ergernis van de bewoners – vaak te hard gereden werd. Bewoonster Riske: “Onze straat nodigde uit tot hard rijden. Veel mensen gebruikten hem als sluiproute en reden erdoorheen na een avondje stappen. De hoge lantaarnpalen maakten dat het asfalt ’s nachts goed verlicht was. De straat was onveilig, vooral voor kinderen. Het is zelfs zo, dat velen van ons de voortuin hebben omgebouwd tot oprit. Dit zodat we onze kinderen veilig in en uit de auto kunnen laten stappen.” Maar er was meer mis met de straat. Als gevolg van de scheuren in het wegdek, klaagden bewoners ook over trillingen. Daarnaast was er sprake van geluidsoverlast. De buurtbewoners klopten aan bij de gemeente Tiel. “De gemeente nam onze klachten heel serieus”, blikt Riske terug. “Ze wilden de Heiligestraat veiliger maken, de scheuren herstellen en gelijk de rioolbuizen vervangen en glasvezelkabels leggen.”

Informatie van Veilig Verkeer Nederland

Gemeente Tiel nam contact op met Veilig Verkeer Nederland. Samen met de buurtbewoners en deze twee partijen werden er verschillende bijeenkomsten gehouden en plannen gemaakt. Riske: “Verkeersconsulent Arjen Zijlstra van Veilig Verkeer Nederland gaf tijdens deze sessies tips over hoe de weg het best kon worden ingericht zodat weggebruikers langzamer gingen rijden. Na enige maanden waren de plannen uitgevoerd. De Heiligestraat werd een 30km/uur-straat met stiller asfalt, strepen op het wegdek, andere verlichting, fietsstroken, een smalle gele rijstrook voor de automobilist en stukken verhoogd wegdek.”

Burendag Riske Tiel Veilig Verkeer Nederland VVN Actieplein
Riske Hengstermann organiseerde samen met andere buurtbewoners, Gemeente Tiel en Veilig Verkeer Nederland een Burendag.

Burendag

Er was hard gewerkt aan de verkeersveiligheid in de Heiligestraat en dat feit moest gevierd worden. Ook wilden de bewoners, door middel van een feestelijke opening, bewustwording creëren voor de nieuwe verkeerssituatie. Dit zodat iedereen zich ook veilig ging gedragen. “Ook bij het organiseren van de opening van de straat was Veilig Verkeer Nederland betrokken”, vertelt Riske. “Samen met Tiny Limbeek van VVN hebben we besloten de opening samen te laten vallen met Burendag. Vervolgens hielp ze bij de organisatie en wees ons op de mogelijkheden die het VVN Actieplein biedt. Daar staan gratis acties om voor verschillende doelgroepen aan de slag te gaan voor veiliger verkeer. Je kunt bijvoorbeeld zelf heel makkelijk een VVN Snelheidsmeting, Buurtenquête of Stickeractie organiseren. Verder ontvingen we actiematerialen, zoals de 30km/uur-vlaggetjes en ruim 200 containerstickers met 30 km/uur erop; voor elke bewoner twee stuks. Ook regelde Veilig Verkeer Nederland dat de pers en wethouder Groen tijdens onze Burendag aanwezig waren. Hoe meer aandacht, hoe beter.”

Groot succes

De Burendag werd een groot succes. Samen met de kinderen, in het bijzijn van alle buren én de medewerkers van Veilig Verkeer Nederland, spoot wethouder Groen een 30km/uur-krijtmal op het wegdek. “Na dit moment was het tijd voor een drankje. De klus was geklaard, ons doel bereikt. Ik denk niet dat er nog iemand is die niet weet dat dit een 30km/uur-gebied is”, sluit Riske af.

Veel mensen helpen al om het verkeer veiliger te maken. Allemaal vinden ze het belangrijk om iets te doen voor de mensen in hun straat. Voor kinderen die het verkeer nog moeten leren of voor andere kwetsbare weggebruikers. Laat je inspireren door alle verhalen of ga zelf aan de slag met een actie van het VVN Actieplein!