10 tips om veilig op pad te gaan met je e-bike

Wordt het fietsen zwaarder? Of fiets je liever niet als het flink waait? Dan is een elektrische fiets (e-bike) een uitkomst! Door de trapondersteuning (tot 25 km/uur) fiets je met minder inspanning, zodat je lekker kunt blijven fietsen. Wel werkt het allemaal net even anders dan op de ‘gewone’ fiets. Wij geven je 10 praktische tips die je helpen om goed voorbereid en veilig de weg op te gaan.

50-plussers fietsen e-bike tips Veilig Verkeer Nederland

Heb je nog geen e-bike? Er zijn veel mogelijkheden bij de aanschaf van een e-bike. Gebruik voor een snel overzicht de e-bike checklist. Of lees de keuzewijzer voor meer informatie. Ook kun je onze algemene fietstips bekijken of een VVN Opfriscursus Fiets doen.

Tip 1: Vertrek in een lage ondersteuning en lage versnelling

Als je in een hoge ondersteuning vertrekt, kan de motor onverwachts meer kracht geven dan waar je op bent voorbereid. Dit kan ongewenste situaties veroorzaken.

Tip 2: Schakel altijd terug in bochten

Als je met een te hoge snelheid door de bocht fietst, bestaat de kans dat je controle over de fiets verliest. Daarom is het belangrijk om vaart te minderen en terug te schakelen naar een lage ondersteuning.

Tip 3: Zet bij stilstand de ondersteuning op 0

Moet je stoppen voor een verkeerslicht of om een andere reden? Zet de ondersteuning dan altijd terug naar 0. Dit voorkomt dat de fiets opeens vooruit wil.

Tip 4: Zorg dat het zadel en stuur goed afgesteld zijn en vastzitten

Ben je minder goed ter been? Zorg dat je zittend op het zadel altijd met de voeten plat op de grond kunt. Je kunt dan gemakkelijk van de fiets op- en afstappen. Laat daarom jouw fiets zo goed mogelijk afstellen.

Tip 5: Controleer je bandenprofiel

Een goed bandenprofiel zorgt ervoor dat je meer grip hebt. Daarom is het belangrijk dat je jouw bandenprofiel goed controleert voordat je de weg op gaat. Het is ook verstandig om de banden niet te hard op te pompen. Met iets zachtere banden heb je meer grip op de weg.

Tip 6: Controleer de remmen (bij nat of koud weer)

De remmen van je elektrische fiets zijn van essentieel belang tijdens een fietstocht. De remweg wordt langer wanneer de wegen gladder zijn. Houd hier dus rekening mee en controleer regelmatig of de remblokken van je elektrische fiets niet versleten zijn.

Tip 7: Rem rustig, om onverwachte situaties te voorkomen

Te snel remmen kan ervoor zorgen dat je gaat slippen. Houd afstand van de stoeprand of berm. Daar gebeuren de meeste ongelukken.

Tip 8: Houd rekening met je snelheid

Anticipeer eerder op situaties die voor je opduiken. Kies voor de juiste plek op de weg en pas jouw snelheid aan, aan het verkeer om je heen. Ben je ervan bewust dat medeverkeersdeelnemers niet altijd je snelheid van een afstand kunnen inschatten. Communiceer dus duidelijk met andere verkeersdeelnemers. Geef richting aan en maak oogcontact met medeverkeersdeelnemers. 

Tip 9: Draag een helm

Met een e-bike is je snelheid gemiddeld hoger dan met een ‘gewone’ fiets. Een ongeval heeft daarom vaak grotere negatieve gevolgen. Het is dus verstandig om een helm te dragen. Lees alles over de voordelen van een fietshelm.

Tip 10: Zorg dat je goed zichtbaar bent op afstand

Laat je zien! Zorg voor de juiste fietsverlichting en reflectie. Ook je kledingkeuze is van invloed op jouw zichtbaarheid. Lees alle regels en tips over opvallen.