Meer verkeersovertredingen in het eerste kwartaal van 2023

Iedereen veilig over straat, daar zet Veilig Verkeer Nederland zich dagelijks voor in. Toch zien we over de eerste vier maanden van 2023 een stijging van de verkeersovertredingen. Lees hieronder onze tips hoe je deze overtredingen voorkomt. 

Veiliger Verkeer Nederland rustig rijden in de woonwijk

In de eerste vier maanden van 2023 zijn 2.662.482 verkeersovertredingen geconstateerd. In vergelijking met dezelfde periode van vorig jaar is dat een stijging van 9,1%. De boetes werden voornamelijk opgelegd voor te hard rijden, handheld telefoongebruik, fietsen zonder verlichting en het niet voldoen aan de helmplicht. We geven je graag wat tips om het verkeer veiliger te maken. Want zeg zou zelf; dat is toch veel lekkerder voor je portemonnee.  

Tip 1: Check regelmatig je snelheidsmeter 

Over de eerste vier maanden van dit jaar is een stijging van 0,8% te zien in snelheidsovertredingen. Van alle meldingen die Veilig Verkeer Nederland krijgt over onveilig verkeer, staat te hard rijden met stip op nummer één. Of je nou in de auto, op de motor of op een e-bike zit: hoe hoger je snelheid, hoe groter je stopafstand. Check daarom regelmatig je snelheidsmeter. Wist je trouwens dat een cruise control of snelheidsbegrenzer prima hulpmiddelen zijn om je aan de snelheid te houden? 

Tip 2: Rij MONO 

Bijna 69.000 mensen zijn in de eerste vier maanden van 2023 beboet voor handheld telefoongebruik. Dit waren er in dezelfde periode in 2022 nog 45.306. Dat is een flinke stijging. Uit onderzoek is gebleken dat maar liefst 70% van de Nederlanders het onacceptabel en gevaarlijk vindt als mensen een smartphone in het verkeer gebruiken. We zijn dus zeker op de goede weg. Voor die overige 30% geldt: weet dat je waarnemingsvermogen, inschattingsvermogen én je reactievermogen afnemen tijdens smartphonegebruik. Laten we ons koppie dus bij het verkeer houden. Bekijk onze tips en tools om MONO te rijden. Ook kinderen kunnen leren met de gratis game Wheelie Pop om belletjes en appjes te negeren.  

Tip 3: Draag een helm voor de snor- en bromfiets. 

Sinds begin dit jaar geldt de helmplicht voor snorfietsers. Zet je de helm niet op, dan ben je in overtreding. Van 1 januari tot 1 mei kregen 4.129 een boete voor het niet dragen van een helm. Onder de bromfietsers waren dit er 27.612. Natuurlijk is het even wennen om een helm te dragen op je snorfiets, maar voor beide voertuigen geldt: bescherm je hersenen. Wist je dat als iedereen een fietshelm zou dragen er naar schatting 85 verkeersdoden en 2500-2600 ernstige verkeersgewonden minder zijn per jaar? Bekijk onze regels voor de brom- en de snorfiets. Hier lees je ook aan welke eisen de helm moet voldoen.  

Tip 4: Doe je fietsverlichting aan in het donker 

Ook de boetes voor het niet voeren van fietsverlichting is opvallend gestegen. In totaal werden hiervoor in de eerste vier maanden van 2023 maar liefst 20.656 boetes opgelegd, tegen 10.609 boetes het jaar ervoor. En we weten het natuurlijk allang; met je lampjes aan ben je beter te zien in het donker. Gelukkig vinden bijna alle fietsers (95%) het gevaarlijk om zonder verlichting te fietsen. Voor die overige 5% en voor iedereen die wil weten met welke fietsverlichting je het beste te zien bent, zetten we nog even alles op een rij. Hoe val jij het beste op?