Verkeersregels voor motorrijders

Als motorrijder ben je kwetsbaar in het verkeer. Je zit immers, in tegenstelling tot automobilisten, weinig beschermd op de weg. Daarom is het extra belangrijk de regels op te volgen. Hieronder vind je de 5 belangrijkste verkeersregels. 

Veilig Verkeer Nederland motor

Top 5 verkeersregels op de motor

  1. Hou geen elektronische apparaten vast terwijl je de motor bestuurt. Handsfree bellen en muziek luisteren mag wel, als het geen gevaar in het verkeer oplevert. Rij dus MONO en ga ongestoord onderweg. 

  2. Gebruik geen alcohol of andere middelen die het rijgedrag kunnen beïnvloeden.

  3. Zorg dat je goed opvalt op de motor met goede verlichting en rode en witte/gele reflectoren. Lees meer tips over hoe je veilig met de motor de weg op gaat.

  4. Verkeer (waaronder voetgangers!) dat zich op dezelfde weg als jij bevindt mag voor als zij rechtdoor gaan en jij af wilt slaan. 
  5. Rij niet harder dan toegestaan en pas je snelheid aan op kwetsbare weggebruikers: een relaxte rijder maakt de buurt blijer. Hou in de schoolomgeving en nadat de scholen weer zijn begonnen extra rekening met lopende en fietsende kinderen.

Je mag met de motor aan het verkeer deelnemen als je minimaal 18 jaar bent, een motorijbewijs (A) hebt, een goedgekeurde helm draagt, een WA verzekering hebt en het kentekenbewijs bij je hebt.  Je motor moet zijn uitgerust met:

  • Kentekenplaat 
  • Achteruitkijkspiegel  
  • Goed werkende remmen 
  • Voertuigidentificatienummer (VIN) 
  • Goed werkende verlichting, Rode en witte/gele reflectoren  

Kleding

Beschermende kleding is niet verplicht, maar wel belangrijk. Kies kleding die speciaal voor motorrijders ontworpen is. Die kleding beschermt je als het onverhoopt toch misgaat. Kleding met reflecterend materiaal helpt de zichtbaarheid te vergroten. Ook tijdens zwoele zomerse dagen is het dragen van beschermende kleding van belang. Lees handige tips om koel en veilig op weg te gaan.

Veelgestelde vragen

Staat jouw vraag er niet bij? Stuur een mailtje naar verkeersvragen@vvn.nl.

Hoe zit het met motoren in de file?

Wist je dat motorrijders langs de file mogen rijden? Ontdek hoe je goed samen kunt werken.

Veilig Verkeer Nederland Alles wat je wil weten over motoren in de file