Verkeersregels voor motorrijders

Als motorrijder ben je kwetsbaar in het verkeer. Je zit immers, in tegenstelling tot automobilisten, weinig beschermd op de weg. Daarom is het extra belangrijk de regels op te volgen. Hieronder vind je de 5 belangrijkste verkeersregels. 

Veilig Verkeer Nederland motor

Top 5 verkeersregels op de motor

  1. Hou geen elektronische apparaten vast terwijl je de motor bestuurt. Handsfree bellen en muziek luisteren mag wel, als het geen gevaar in het verkeer oplevert. Rij dus MONO en ga ongestoord onderweg. 

  2. Gebruik geen alcohol of andere middelen die het rijgedrag kunnen beïnvloeden.

  3. Zorg dat je goed opvalt op de motor met goede verlichting en rode en witte/gele reflectoren. Lees meer tips over hoe je veilig met de motor de weg op gaat.

  4. Verkeer (waaronder voetgangers!) dat zich op dezelfde weg als jij bevindt mag voor als zij rechtdoor gaan en jij af wilt slaan. 
  5. Rij niet harder dan toegestaan en pas je snelheid aan op kwetsbare weggebruikers: een relaxte rijder maakt de buurt blijer. Hou in de schoolomgeving en nadat de scholen weer zijn begonnen extra rekening met lopende en fietsende kinderen.

Je mag met de motor aan het verkeer deelnemen als je minimaal 18 jaar bent, een motorijbewijs (A) hebt, een goedgekeurde helm draagt, een WA verzekering hebt en het kentekenbewijs bij je hebt.  Je motor moet zijn uitgerust met:

  • Kentekenplaat 
  • Achteruitkijkspiegel  
  • Goed werkende remmen 
  • Voertuigidentificatienummer (VIN) 
  • Goed werkende verlichting, Rode en witte/gele reflectoren  

Veelgestelde vragen

Staat jouw vraag er niet bij? Stuur een mailtje naar verkeersvragen@vvn.nl.

Hoe zit het met motoren in de file?

Wist je dat motorrijders langs de file mogen rijden? Ontdek hoe je goed samen kunt werken.

Veilig Verkeer Nederland Alles wat je wil weten over motoren in de file

Wat is een veilige afstand tot een motorrijder?

Het handhaven van een veilige afstand tot motorrijders is essentieel voor het waarborgen van de veiligheid van iedereen op de weg. Wij geven je enkele tips hoe je dit het beste kunt doen.

Motorrijder Afstand

Hoe vergroot je de veiligheid op de weg als motorrijder?

Of je nu een doorgewinterde motorrijder bent of net begint, wij geven je 10 motortips die je zullen helpen om je rijervaring te verbeteren en de veiligheid op de weg te vergroten. 

Motortips