Minister Harbers bezoekt Doortrappen-Dag

Minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat bezocht maandag 12 september een Doortrappen-Dag in de gemeente De Ronde Venen. Onder het motto 'niet afstappen, maar doortrappen' deden ruim 50 oudere fietsers mee aan de fietsgym, kregen een fietscheck, informatie over de fietsspiegel en maakten een testrit op verschillende soorten fietsen, zoals de driewielfiets. 's Middags na de lunch trokken zij er samen op uit voor een fietstocht in de omgeving, zich nu meer bewust van de mogelijkheden om veilig te blijven fietsen.

Veilig Verkeer Nederland Doortrappen Infrastructuur en Waterstaat Mark Harbers

Steeds meer ouderen

Meer aandacht voor ouder worden en veilig fietsen is hard nodig. 36% van alle dodelijke verkeersslachtoffers zijn fietsers en de helft daarvan komt ten val in een zogenaamd enkelvoudig ongeval, waarbij wel de fiets, maar geen motorvoertuig betrokken is. Het aandeel 60-plussers binnen deze ongevallen stijgt. Dat is niet vreemd, want het fietsgebruik onder de leeftijdsgroep is ook enorm gestegen, onder andere door de vergrijzing en de groei van het aantal fietskilometers. Om het tij te keren zijn zowel maatregelen in de infrastructuur als aandacht voor gedragsverandering nodig.

Doortrappen-Dag

Met het programma Doortrappen - ontwikkeld door het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat - worden in 64% van de Nederlandse gemeenten activiteiten georganiseerd om oudere fietsers langer veilig aan het verkeer te laten deelnemen. Veilig Verkeer Nederland is hier een partner in. Zo ook in Utrecht, waar een Doortrappen-Dag plaatsvond in gemeente De Ronde Venen. Daar gingen oudere fietsers in gesprek met minister Harbers en vertelden hem waar zij soms tegenaan lopen. Een deelnemer: "Ik ben voor het eerst op een Doortrappen-Dag, en kreeg meteen al de tip om mijn zadel wat lager te zetten, dat is veel makkelijker bij het op- en afstappen." Ook de andere aanwezigen waren blij met de tips die zij kregen, want fietsen levert zoveel op. De vrijheid, beweging, de kleinkinderen van school halen, mooie plekken opzoeken met de fiets: dat doet iedereen het liefst nog jaren, zolang het kan!

Veilig Verkeer Nederland Doortrappen Infrastructuur en Waterstaat Mark Harbers
Minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat bezocht maandag 12 september een Doortrappen-Dag in gemeente De Ronde Venen.

"Ik vind het een positieve ontwikkeling dat ouderen vaker fietsen en ook tot op latere leeftijd. Helaas is het aandeel van 60-plussers van het aantal fietsongelukken groot. Daarom is het van belang dat ouderen geholpen worden met tips hoe zij veiliger kunnen fietsen. Ik heb vandaag de geweldige inzet gezien van een groot aantal organisaties en mensen die zich hiervoor inzetten. Ik hoop dat steeds meer ouderen bekend raken met wat het Doortrappen programma voor ze kan betekenen."

Minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat

Meedoen is makkelijk

Ook zolang mogelijk veilig blijven fietsen? Bekijk handige tips over verkeersregels, -gedrag en hulpmiddelen. Of test je kennis over de verkeersregels voor fietsers en sluit eens aan bij de VVN Opfriscursus Fiets. In Utrecht bieden wij gratis veilige, groene Doortraproutes aan van ongeveer 25 km/uur, om lekker te blijven fietsen. 

Wat speelt er in jouw buurt?