Een relaxte rijder maakt de buurt blijer

Vrijwel iedereen is verkeersdeelnemer. Dat betekent ook dat iedereen iets kan doen om het verkeer veiliger te maken. Iedere dag opnieuw, zodra je de deur uit stapt. Ga relaxed en veilig op pad. Dat is niet alleen prettig voor jezelf, het maakt ook de buurt blijer.

Automobilist woonwijk

Meeste klachten over te hard rijden  

Van alle meldingen die wij krijgen over onveilig verkeer, staat te hard rijden met stip op 1. Zeker in woonwijken zorgt dit voor onveilige situaties en is dit iets waar bewoners zich zorgen over maken. Onderzoekers schatten dat er ongeveer 10 verkeersdoden en twee- à driehonderd ernstig gewonden het gevolg zijn van snelheidsovertredingen binnen de bebouwde kom.

Te hard rijden komt vaak voor. Buiten de bebouwde kom overschrijdt gemiddeld rond de 30% van de voertuigen de limiet, maar percentages van rond de 80% komen ook voor. Binnen de bebouwde kom rijdt het merendeel van de automobilisten te hard. Lees meer over wat te hard rijden doet met de remweg.

Commercial Meedoen is makkelijk - Snelheid in de woonwijk

Wat jij kunt doen 

Verkeer is mensenwerk. Daarom kun jij als verkeersdeelnemer een steentje bijdragen aan veiligheid in het verkeer. Ook als het gaat om snelheid in de woonwijk. 3 dingen die jij kunt doen: 

  1. Maak er een gewoonte van om regelmatig je snelheidsmeter te checken. Cruise control of een snelheidsbegrenzer zijn prima hulpmiddelen om je aan de snelheid te houden. Lees deze en andere tips om direct te zorgen voor meer veiligheid in het verkeer.
  2. Pas je snelheid aan als de situatie dat vraagt. Rijd extra alert als de weersomstandigheden daarom vragen. Wees extra oplettend tijdens de begin- en eindtijden van de scholen.
  3. Wordt er in jouw buurt vaak te hard gereden? Of is er een onveilige verkeerssituatie waar het echt beter kan? Meld het bij het VVN Participatiepunt en wij helpen je om gezamenlijk de situatie veiliger te maken.  Of Kom zelf in actie! Kies één van onze leuke buurtacties, bijvoorbeeld een remwegdemo, verkeersborden ontwerpen of organiseer een snelheidsmeting. 

Wat Veilig Verkeer Nederland doet

Veilig Verkeer Nederland verzamelt cijfers over verkeersonveiligheid en signaleert welke verkeersproblemen bewoners ervaren. En daarmee gaan we aan de slag. Wij ontwikkelen buurtacties, geven verkeersadvies en helpen bij het verbeteren van de verkeersveiligheid in die verkeerssituaties.

"Denk je eens in wat het effect is als iedereen zich een klein beetje veiliger gedraagt onderweg. Als iedereen zijn smartphone opbergt tijdens het rijden, als iedereen elkaar de ruimte geeft, als iedereen zijn licht aanzet. Voor een individuele weggebruiker een kleine moeite, maar het heeft een groots effect als we dit allemaal doen." 

Evert-Jan Hulshof - Directeur Veilig Verkeer Nederland

Meedoen is makkelijk 

Met onze campagne Meedoen is makkelijk willen we iedereen enthousiasmeren om bij te dragen aan meer verkeersveiligheid. Ga jij in weer en wind op de fiets, hou je echt van autorijden of pak je de scooter? Of ga je liever op een heel andere manier op pad? Hoe je je ook voortbeweegt, zodra je de deur uitstapt zit je in het verkeer. En dus is het aan jou om het verkeer een stukje veiliger te maken. Dat hoeft niet ingewikkeld te zijn. Geef richting aan als je af wilt slaan. Zet je fietslicht aan. Rij rustig door de woonwijk. Makkelijk toch?