Met een helm op de e-bike? Dat spreekt voor zich

Het dragen van een fietshelm is in Nederland niet verplicht. Dat hoeft ook niet, wat ons betreft. Wel moedigen wij het vrijwillig dragen van een fietshelm aan, zeker op de e-bike. Waarom? Dat vertellen we hieronder!

Veilig Verkeer Nederland helmgebruik e-bike fiets fietser helm

De e-bike is razend populair in Nederland. Logisch, je krijgt ondersteuning bij het trappen. Dus lange afstanden, leg je zonder problemen af. En de e-bike brengt je ook nog een stuk sneller van A naar B. Het werkt wel allemaal net even anders dan een ‘gewone’ fiets. En een ongeluk zit soms in een klein hoekje. Dan is het wel zo prettig als jij een helm draagt. Een helm beschermt je namelijk tegen hoofd- en hersenletsel bij een val of botsing. 

Wist je dat...

  • het dragen van een fietshelm de kans op ernstig letsel bij een botsing of val met 60% vermindert?
  • fietsers met helm maar liefst 70% minder kans hebben op dodelijk hoofd- of hersenletsel dan fietsers die geen helm dragen?
  • als iedereen een fietshelm draagt er naar schatting 85 verkeersdoden en 2500-2600 ernstige verkeersgewonden minder zijn per jaar?
  • naar schatting er op jaarbasis 45-50 verkeersdoden en 900 ernstige verkeersgewonden minder zijn wanneer 70-plussers een fietshelm dragen?

Je leest er alles over in de factsheet over fietshelmen van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek verkeersveiligheid.

'Om mijn kostbaarste bezit te beschermen.'

De 67-jarige Selma fietst 50 kilometer per week en draagt altijd een helm.

Selma Veilig Verkeer Nederland helm fietshelm e-bike.jpg

Hoe beschermt de helm nu precies? 

Een fietshelm bevat een energie-absorberende schuimlaag aan de binnenkant. Wanneer je te maken krijgt met een val of met een botsing, wordt deze laag ingedrukt en wordt de impact op de hersenen vermindert. De gladde buitenkant zorgt er dan weer voor dat de helm weinig weerstand heeft met de ondergrond en kan glijden. Zo kan de helm nekletsel voorkomen. De bandjes onder je kin zorgen ervoor dat de helm op zijn plek blijft. 

Tips voor de aanschaf van een fietshelm

Heb je nog geen helm en ga je binnenkort over tot aanschaf? Deze tips helpen je bij het vinden van het juiste exemplaar!

Tips fietshelm kopen

Veilig blijven fietsen

Jong geleerd, oud gedaan. Dat gaat zeker op voor fietsen. Met deze tips blijf je zo lang mogelijk veilig fietsen.

Fietsers spoorwegovergang

Een ervaren rijder kan risico’s mijden 

Of je nu loopt, fietst of rijdt, het geeft je de vrijheid om te gaan en staan waar je wilt. Mobiel zijn en blijven is voor ons allemaal dan ook heel belangrijk. Door jarenlange ervaringen weet jij als geen ander hoe je risico’s in het verkeer moet mijden. Met deze campagne geven wij jou een extra steuntje in de rug. Door voorlichting te geven over verschillende hulpmiddelen, zoals een helm. En door je verkeerskennis en vaardigheden nog eens extra op te frissen. Zo kan je er zelf op een eenvoudige manier voor zorgen zo lang mogelijk veilig aan het verkeer deel te nemen.